• Otto Tolonen — söndag 14 okt

    Köp biljett   Konsert kl 12:30
  • Duo Dryades — söndag 14 okt

    Köp biljett   Konsert kl 12:30
  • Petri Kumela & Tuuli Lindeberg – söndag 14 okt

    Köp biljett   Konsert kl 12:30
Tema Finland
Det är med stor glädje vi presenterar den här temakonserten med fokus på Finland. Det finns få länder med så starka musiktraditioner som vårt östra grannland. Här får vi möta några av Finlands mest profilstarka artister i ett program som sträcker sig från renässans till helt nyskriven musik.

Otto Tolonen

Otto Tolonen är en av Finlands mest framstående klassiska gitarrister. Han har vunnit över tjugo internationella gitarrtävlingar, bland annat i Tokyo, San Francisco, Australien och i Jyväskylä. Mest prestigeladdad är segern i den berömda Andrés Segovia Competition i spanska Herradura.

Tolonens repertoar sträcker sig från renässansmästarna till nutida musik och han har fått stor uppmärksamhet för sina tolkningar av fransk repertoar liksom av den tyske tonsättaren Hans Werner Henzes myllrande täta musik. Nära sitt musikaliska hjärta har han också flera finska tonsättare, som Kaija Saariaho, Erik Bergman, Jouni Kaipainen, Esa-Pekka Salonen, bland andra. Många av dem finns också med på Tolonens andra album, Toccata ¬– Finnish Guitar Music som kom 2013.


Duon Dryades
Duo Dryades består av den internationellt ansedda klassiska gitarristen Mari Mäntylä och den lika berömda bandoneonisten Kristina Kuusisto. Duons repertoar omfattar såväl tango som klassisk musik. För att utveckla repertoaren för duons speciella besättning beställer de också nya verk av tonsättare som Pekka Jalkanen, Juha T Koskinen, Olli Virtaperko, Sid Hille, Nikita Koshkin, Anastasia Salo, Graham Lynch, Vincent Bouchot och Tõnu Kõrvits.

Duon som bildades 2002 har gett konserter i stora delar Europa och även i Kina och Libanon. De gav ut sitt första album, Kirmari, 2005 som följdes upp 2011 med Speira som nominerades till en Emma av den finska skivindustrin. Tredje albumet Le Meneuse de Tortues d’Or släpptes 2014.

Mari Mäntylä spelar på en mycket sällsynt 10-strängad gitarr, ofta kallad decacorde, som ger musiken en extra varm och rund klang. Med sin bas i den klassiska repertoaren kryddad med argentisk tango nuevo, danser från franska Bretagne och nyskriven musik förenar Duo Dryades nordisk melankoli med sydamerikanska rytmer.


Petri Kumela gitarr, Tuuli Lindeberg sopran
Sopranen Tuuli Lindeberg och gitarristen Petri Kumela hör till Finlands absolut främsta kammarmusiker. De framför ofta musik av äldre mästare som Boësset och John Dowland, men har även profilerat sig som uttolkare av vår tids konstmusik. Vid den här konserten uruppför de ett stycke för aktivakustisk gitarr och sångröst av den svenske tonsättaren Jesper Nordin.

Tuuli Lindeberg och Petri Kumela beställde 2017 sex nya verk för sopran och gitarr av nordiska kompositörer, bland dem Jesper Nordin. Det bärande temat för beställningarna har varit hem. Hemmet kan vara litet och intimt, men samtidigt något väldigt stort. Hemmet kan vara något fysiskt eller psykiskt, ett mentalt tillstånd eller en gemenskap. Hemmet kan vara ett minne, ett hopp, en trygghet eller ett helvete. Hemmet är samtidigt aktuellt, tidlöst och allomfattande.

De framför också delar ur Riikka Talvities Sånger från Helsingfors som Tuuli och Petri beställde och uruppförde i samband med Helsingfors 200-årsjubileum som Finlands huvudstad. Sångerna beskriver vardagliga stunder vid byggnader, parker och gator i dagens Helsingfors.

Musikgenre  
Klassiskt, tango, nordiskt
Konsert
Söndag 14 okt kl 12.30

Köp biljett

Huvudvärdar

                                                                 
Sponsorer, gitarrvänner och samarbetspartners

                                                                                                                                                                               


                                                                                   

 

Uppsala Internationella Gitarrfestival
Uppsala, Sweden
Tel: 0700-909 399
infoo@ouppsalagitarrfestival.se
Org.nr/VAT SE556735-9103

© 2018 Uppsala Internationella Gitarrfestival